Határtalanul HAT-19-01-0837

Határtalanul

Magyar történelmi és kulturális kincsek nyomában Horvátországban

2022.június 13-16.

1.nap:
Kora reggel indultunk kirándulásunk első állomására, a határközeli Csáktornyára, a Zrínyiek sasfészkébe. Tettünk egy sétát a csáktornyai várnál, elsétáltunk a Zrínyi fához, Zrínyi teljes alakos szobrához. Megtekintettük a honvédő háború áldozatainak emlékművét és a turulmadaras központi emlékoszlopot.
Ismét buszra szálltunk és este elfoglaltuk szálláshelyünket Dramalj városában, a tengerparton. Vacsora után a tenger tesztelésével zártuk a napot.

2. nap
A napot hajózással indítottuk. Krk szigetéről indultunk és 90 perc alatt megcsodálhattuk a sziget körüli csodálatos vidéket.

Lovranban tettünk egy sétát, ellátogattunk ahhoz a villához, ahol Feszty Árpád elhunyt. Koszorút helyeztünk el az emléktábla alatt.

Abbáziába (Opatijába) látogattunk. A város arisztokratikus bája, csodálatos tengerparti sétánya örök élmény marad. Felkerestük a Hotel Palace Bellevuet, amely Markusovszky Lajos tábori főorvos utolsó lakhelye volt. Megtekintettük Opatija nevezetességeit, a horvát hírességek sétányát, a lány sirállyal szobrot és a Szent Jakab templomot.

Mi mással zárhattuk a napot, mint fürdőzéssel és a fényes győzelmet hozó angol-magyar meccs megnézésével.

3. nap
Zágrábba, Horvátország fővárosába indultunk városnéző túrára.
Meglátogattuk a Káptalandombon emelt székesegyházat, ahol Erdődy Tamás, Frangepán Ferenc és Zrínyi Péter is nyugszik.
Átsétáltunk a Jellasics térre, ahol a monumentális Jellasics szobor található.
Feljutottunk a Szent Márk térre, ahol a horvát Szábor (országgyűlés) és a Szent Márk templom található. A templom tetőzetén található Horvátország és Zágráb címere, melyeket Zsolnay kerámia cserepekből raktak ki.
Hosszú utazás után elfoglaltuk szálláshelyünket Pélmonostoron.

4. nap
Utolsó nap reggelén a várdaróci tájházba látogattunk el, ahol megismerhettük a baranyai magyarság hagyományait, amelyek közül a leghíresebb a kakasütés. A régi osztályteremben bele pillanthattunk korabeli osztálynaplókba.

A Kopácsi-rét Nemzeti Parkban folytattuk a napot, ahol bürühidakon – fapallókon sétáltunk a mocsaras terület fölött. A nemzeti parkban közel 300 madárfaj és több mint 50 halfaj él.
Fáradtan, de ismeretekkel és élményekkel telve érkeztünk Miskolcra az esti órákban.